Szerzs Szargszjan örmény elnök bejelentése szerint Örményország szükség esetén készen áll egy háborúra. Az örmény államfő szerint Jereván nem akar háborút, de ha „rákényszerítik”, harcolni és győzni fog.

Talán az is táplálja az örmény elnök optimizmusát (mindamellett, hogy Örményországban állandó orosz katonai támaszpont van), hogy szeptember 15. és 19. között – előzetes program szerint – ODKB hadgyakorlatra kerül sor a kaukázusi országban. Ennek előkészítése jegyében már most mintegy 100 orosz katona és 30 haditechnikai eszköz érkezett Örményországba. Az ODKB tagjai Belarusz, Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán. Ezen országok katonai egységei a tervek szerint ugyancsak megjelennek a hadgyakorlaton.

Közben az érzelmi hullámokat felhasználva az örmény parlamentben törvénytervezetet készítettek elő Hegyi-Karabah Köztársaság függetlenségének elismeréséről (az Azerbajdzsánból kiszakadt örmény többségű és jereváni támogatású Karabahot hivatalosan eddig egyetlen ország sem ismerte el, még Örményország sem). Kérdés, hogy Hegyi-Karabah esetleges örmény elismerése casus belli-t jelent-e Azerbajdzsán számára? És – ha erre egyáltalán sor kerül – mikor ismerik el Hegyi-Karabahot, netalántán az ODKB hadgyakorlat idején? 

További hírek: az örmény sajtóban ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy Törökország közvetítő szerepet játszott Szafarov kiadásában.

Oslóban is tüntetés zajlott a magyar nagykövetség előtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük