Az örmény hírportálok anyagaiból jól kivehetően már Örményországban is értesültek a magyar kormány visszakozásáról a Szafarov-ügyben, és arról, hogy Budapest elítélte Baku eljárását.

Ennek ellenére úgy tűnik, Jereván haragja nem enyhül. Örményország legalábbis visszahívta azt a 10 rendőrtisztet Budapestről, akik a rendvédelmi szervek nemzetközi akadémiája szervezésében vettek részt kiképzésen. Vlagyimir Gaszparjan örmény rendőrfőnök egyébként köszönetet mondott John Heffernnek, az USA jereváni nagykövetének azért a segítségért, amit Washington nyújtott a kiképzés megszervezéséért.

Az Örmény Diaszpóra Minisztériuma felhívást intézett a világ örménységéhez, hogy fejezzék ki tiltakozásukat, amiért Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak az életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Szafarovot, aki 2004-ben Budapesten baltával ölt meg egy alvó örmény katonát. Az örmény minisztérium arra kéri a világon élő örményeket, szervezzenek tiltakozó akciókat a magyar nagykövetségek és diplomáciai épületek előtt. A minisztérium arra szólítja fel az örményeket, gyakoroljanak nyomást Brüsszelre, hogy az szankciókat alkalmazzon Magyarország ellen.

A minisztérium közleménye felháborodását fejezte ki a magyar részvétellel zajló „összeesküvés” miatt, majd megjegyezte, a magyar vezetés „a bűnözők oldalára állt” és méltatlanná vált arra, hogy az európai család tagja legyen.

Az ügyben ma megszólalt Szijjártó Péter és Orbán Viktor is, akik azt hangsúlyozták, Magyarország a nemzetközi jog szellemének megfelelően járt el Szafarov kiadásakor.

Ma az orosz külügyminisztérium is állásfoglalást tett közzé az ügyben: Alekszandr Lukasevics, az orosz külügy hivatalos meghatalmazottja szerint Baku és Budapest lépései ellentmondanak azoknak a nemzetközi erőfeszítéseknek, melyek a kaukázusi térség stabilitását igyekszenek biztosítani, elsősorban az EBESZ Minszki Csoportja révén. Moszkva aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Szafarov kegyelmet kapott Azerbajdzsánban.

(newsarmenia.ru, mid.ru)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük