Dmitrij Medvegyev távozó orosz elnök, aki átveszi az Egységes Oroszország hatalmi párt vezetését, a párt vezetőivel történő találkozásán kijelentette, hogy belép a pártba. A politikus beszélt politikai hitvallásáról is: szavai szerint soha nem volt liberális, és konzervatívnak vallotta magát.

Medvegyev szerint nem igazak azok az értesülések, miszerint a pártnak ne lenne tekintélye, hiszen népszerűsége 50 % körül mozog.

Az orosz elnök szerint Oroszországban három pártnak van esélye arra, hogy az ország sorsát befolyásoló módon tevékenykedjen. Az Egységes Oroszországnak, szociáldemokratáknak „akik még nincs, de meg kell hogy jelenjenek a kommunisták soraiból”, és „még valakiknek”.

Medvegyev érdekes felvetése szerint a nagyon szigorú ortodox gazdaságpolitika, a tervezett privatizációk nem mondanak ellent a szociális államnak. Bár vannak liberális és szociáldemokrata elképzelések is az Egységes Oroszországban, „mi mindannyian konzervatívok vagyunk” – jelentette ki Medvegyev.

Alekszej Csadajev politológus – korábban az elnöki adminisztráció munkatársa – szerint az Egységes Oroszország ideológiailag még mindig tisztulatlan. Soraiban vannak gazdasági értelemben ultraliberálisok, akik még mindig az 1990-es évek eleji sokkterápia hívei; a nyugat-európai értelemben vett szociáldemokrata baloldal támogatói; a neoszovjet technokrata modernizáció elkötelezettjei. Medvegyev azért mondta, hogy soha nem volt liberális, mert ezzel akarta megnyugtatni a párt elitjét, hogy nem kerül sor „tisztogatásokra”.

(gazeta.ru)