Nurszultan Nazarbajev kazah elnök éles kritikát fogalmazott meg a Nyugattal szemben az orosz Rosszija-24 TV-nek adott interjújában. A kazah elnök és nemzetvezető szerint fenyegetést jelent az, ahogy a Nyugat a tömegtájékoztatási eszközöket használja a közvélemény manipulálása érdekében. Nazarbajev azért is bírálta a Nyugatot, mert az a saját értékrendjét akarja ráerőltetni más kultúrákra, országokra és ebből a célból protesthangulatot teremt. Fontosabb az evolúció, mint a revolúció, mert a forradalmak csak szegénységet hoznak magukkal. Példa erre a szomszédos Kirgizisztán, ahol 2005 óta két forradalom is lejátszódott, mégsem történt pozitív elmozdulás az ország fejlődésében.

Nazarbajev az arab tavasz fejleményeiről is elítélően nyilatkozott, szerinte ebben a belső okokon kívül külső erők is részt vettek, de civilizációs mozgatórugói is voltak, az mégpedig, hogy az észak-afrikai társadalmak nem voltak készek a média által közvetített nyugati értékek elfogadására (Kazahsztánban tavaly decemberben Zsanaozenben robbantak ki zavargások, evvel kapcsolatban olyan értesülések is napvilágra kerültek, miszerint „amerikai szál” is kimutatható az ottani történésekben).

Nincs egyetlen „helyes” fejlődési modell – hangsúlyozta Nurszultan Nazarbajev – az egyes népeknek maguknak kell eldönteniük, melyik fejlődési utat tartják helyesnek.

(eurasianet.org)