A vasárnap tartott rendkívüli kazahsztáni parlamenti választásokon három pártnak sikerült átlépnie a 7 %-os küszöböt: a Nurszultan Nazarbajev elnököt támogató Nur Otan párt 80,74 %-ot szerzett, némileg rontott tehát a legutóbbi eredményéhez (2007 – 88,4 %) képest. A Nur Otanon kívül bejutott a törvényhozás alsóházába az Ak Zsol demokrata párt (7,46 %) és a Kazahsztáni Népi-Kommunista Párt is (7,2 %).

A választási részvétel országosan 75 %-os volt. Legkevesebben a nagyvárosokban járultak az urnákhoz (Asztana 53 %, Almati 42 %), vidéken sokkal aktívabb volt a részvétel (Almati megye – 92 %).

A legfontosabb változás a 2007 utáni állapotokhoz képest, hogy megszűnt Kazahsztánban az egypárti parlament (2007 után csak az elnököt támogató párt küldhetett képviselőket törvényhozásba) és immáron három párt van jelen a Mazsiliszben.

Nurszultan Nazarbajev államfő a választásokat értékelve azt emelte ki, hogy Zsanaozenben, ahol decemberben zavargások törtek ki, a választók majd 70 %-a a Nur Otant támogatta.

(election.kz)