Közismert, hogy Azerbajdzsán és Izrael szorosan együttműködik biztonságpolitikai területen (az azerbajdzsán fegyverkezési program egyik legfőbb támogatója Izrael). Irán szerint a két ország közti katonapolitikai partnerség a titkosszolgálatokra is kiterjed, méghozzá határozottan Irán-ellenes éllel.

Dzsavansir Ahundovot, Azerbajdzsán iráni nagykövetét mindenesetre behívatták a teheráni külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket adtak át neki, követelve, hogy Baku vessen véget az izraeli titkosszolgálat Azerbajdzsán területéről kiinduló, Irán-ellenes tevékenységének.

Iráni vádak szerint a perzsa állam atomtudósainak célzatos legyilkolásában részt vevő személyek Iránból Azerbajdzsán területére menekültek az izraeli titkosszolgálat, a Mosszad hathatós közreműködésével. Irán továbbá tiltakozását fejezte ki, amiért Azerbajdzsánban a tömegtájékoztatás Irán-ellenes propagandatevékenységet folytat.

Néhány napja a Times c. lap közölte, egy „Simon” nevű informátorra hivatkozva, hogy Azerbajdzsánban több tucat Mosszad-ügynök tevékenykedik.  

(regnum.ru)