Úgy tűnik, sikeres volt a Tadzsikisztán felé mutatott orosz erőpolitika: a Hatlon megyei főügyész, Azim Azimov indítványára szabadon engedték a közép-ázsiai országban bebörtönzött pilótákat, Vlagyimir Szadovnyicsijt és Alekszej Rugyenkót (utóbbi észt állampolgár).

Korábban a pilótákat 8,5 év szabadságvesztésre ítélték csempészet és tiltott határátlépés miatt. Az ítélet – melyet az orosz külügyminisztérium politikai aktusnak nevezett – kihirdetése után az orosz hatóságok valóságos embervadászatba kezdtek a tadzsik vendégmunkások ellen, több száz főt deportáltak Tadzsikisztánba. Később felmerült az is, hogy az összes tadzsik vendégmunkást kiutasítják Oroszországból, és betiltják a tadzsik áruk importját. Maga Dmitrij Medvegyev orosz elnök is megszólalt az ügyben, mondván, reméli, a bebörtönzött pilóták sorsa a tadzsik törvények szerint dől el, „de figyelembe véve az Oroszország és Tadzsikisztán közötti viszonyt.”

A pilóták 8,5 éves szabadságvesztését 2,5 évre mérsékelték, amiből fél évet már leültek, a további 2 évet elengedték nekik.

További hír, a tadzsik hatóságok leállították a Rolkan légitársaság (nevezett pilóták munkaadója) elleni eljárást is.

Ez lényegében azt jelenti, hogy Dusanbe mindenben meghátrált és kapitulált Oroszország előtt.

(Vedomosztyi)