Garri Kaszparov ismert orosz sakkvilágbajnok, szélsőséges orosz ellenzéki politikus, a Szolidaritás ellenzéki mozgalom vezetője arra szólította fel a Nyugatot, határozottan lépjen Oroszország ellen. A szélsőséges politikus szerint nem kell finomkodni: erőből kell cselekedni, akárcsak Líbia esetében.

Egy washingtoni – amerikai konzervatívok által szervezett – konferencián Kaszparov a jelenlegi orosz rezsimet bírálta, mondván, az országban nincs igazi demokrácia. Ennek következtében az ellenzéknek nincsen sansza demokratikus úton hatalomra jutni.

Csak a Nyugat segítségével lehet Oroszországban igazi demokráciát teremteni, véli Kaszparov. A radikális ellenzéki úgy véli, Putyin diktátor, „aki csak erő nyelvét érti.” Kaszparov szerint a Nyugat „sikeresen” hajtott végre demokráciát terjesztő missziókat a közelmúltban a Közel-Keleten és Afrikában. A demokráciateremtés leghatékonyabb módja, amikor „humanitárius bombázást” hajtanak végre, bár Oroszország esetében mást is kigondolhatnak az amerikaiak az extrémista politikus szerint.  

(infox.ru)