Október 14-én az uráli Cseljabinszk city menedzsere, Szergej Davidov tanácskozásra hívta meg a város jelentős nagyvállalkozóit, amelyen instrukciókat adott arra vonatkozóan, hogyan kell szavazni a közelgő parlamenti választásokon. Konkrétan: figyelmeztette a vállalkozókat, hogy a hatalmi párt Egységes Oroszországra szavazzanak, és ennek érdekében mozgósítsák a rendelkezésükre álló eszközöket. Az egyik cég jelenlévő munkatársa (Konsztantyin Korovin) kiszivárogtatta a tanácskozáson elhangzottakat.

Beszámolója szerint a tanácskozás előtt átkutatták a résztvevőket, hogy nincs-e náluk hangrögzítésre alkalmas készülék. Ezt követően Szergej Davidov a parlamenti választásokon tanúsítandó „helyes” magatartásra vonatkozóan nyújtott felvilágosítást.

Davidov a következőkre emlékeztetett:

1) A szavazás eredményétől függ a finanszírozás mértéke. Az Egységes Oroszországnak mindegy, kit támogat, a rendelkezésükre álló összeget annak megfelelően osztják szét, hogy az egyes régiók milyen arányban szavaztak a hatalmi pártra. Cseljabinszk esetében az a cél, hogy az Egységes Oroszország a szavazatok 65 %-át szerezze meg!

2) Gondoskodjanak arról, hogy a beosztottaik közül minél többen elmenjenek szavazni!

3) Jelöljenek ki egy embert, aki a választási körzetekben az adminisztráció munkatársával tartja a kapcsolatot!

4) Hogy az emberek oda szavazzanak, ahová „kell”, anyagilag is érdekeltté kell őket tenni. Aki az Egységes Oroszországra szavaz, kapjon 500 – 1000 rubelt (kb. 3500 – 7000 forint). „Mi a saját embereinknek legfeljebb 2000 rubelt fizetünk” – mondta Davidov, aki szerint az embereknek mobiltelefonos képekkel kell bizonyítaniuk, hogy „helyesen” szavaztak.

5) Azoknak, akik az Egységes Oroszország elszánt ellenfelei, a szavazás napját munkanappá kell nyilvánítani. „Adjanak a kezükbe ásót!” – tanácsolta Davidov, aki a következő szavakkal fejezte be beszédét: „Ha azt hiszik, az Egységes Oroszország ellen szavazva bármit is megváltoztathatnak, tévednek. Mindent előre eldöntöttek maguk helyett.”

Konsztantyin Korovin elmondta, egyelőre semmi bántódása nem esett a kiszivárogtatás miatt, „de valami mindenképpen lesz majd.”

(mk.ru)