A 2011 októberében tartott kirgiz elnökválasztásokon fényes sikert aratott Almazbek Atambajev miniszterelnök, a kirgiz Szociáldemokrata Párt elnöke, aki 2017-ig lesz a közép-ázsiai ország államfője. Atambajev a szavazatok több mint 63 %-át szerezte meg, második helyen végzett Adahan Madumarov a voksok 14,77 %-val, tőle alig lemaradva a harmadik helyet érte el Kamcsibek Tasijev, a rendkívüli helyzetek volt minisztere (14,32 %). Atambajev a hét kirgiz megyéből ötben tudott győzni, a jelentősebb városok (Biskek, Os, Naryn, Talasz, Dzsalal-Abad, Batken) közül négyet „hódított el”.

A Kirgiz Választási Bizottság által közzétett eredmények áttekintése során jól látszik az ország észak-déli megosztottsága. Az iszlámmal jobban átitatottabb, jelentős üzbég lakossággal rendelkező, a sűrűn lakott Fergána-medencében számottevő földműves tradíciókkal bíró Dél és az iszlám által kevésbé érintett, „nomád”, és oroszok által is benépesített, a szovjet modernizáció nyomait jobban magán viselő (hiszen a főváros, Biskek is itt található) Észak közti kulturális-mentális törésvonal a választási eredményekben is megjelenik.

Az elnök főként Északon szerepelt kiemelkedően: a szociáldemokrata és oroszbarát politikus a főváros Biskekben kis híján 80 %-ot szerzett, de legjobb eredményeit (90 % fölött) az északi Talaszban (93,72 %) és a közép-kirgizisztáni Naryn megyében érte el (94,19 %). Az északi Csuj és Isszik-Kul területén szintén átlag fölötti eredményeket produkált (86,19 % és 89,25 %). Naryn és Talasz városokban kiütéses győzelmet szerzett.

Délen viszont már nem ment ennyire jól Atambajevnek: Os megyét ugyan szintén megnyerte, de csak 35 %-al, míg másik két ellenfele között megoszlottak a szavazatok. A 2010-ben véres kirgiz-üzbég etnikai zavargások színterévé vált déli nagyvárosban, Osban a megyei átlagnál többet, 44 %-ot kapott (itt Madumarov 26 %-ot).

Dzsalal-Abadban és Batkenban viszont kikapott az Északon diadalt arató Atambajev. Dzsalal-Abad megyében és városban Tasijev győzött (42 %), itt Atambajev éppencsak megelőzte Madumarovot (25 %). A délnyugati Batken viszont Madumarov aratott diadalt, a szavazatok csaknem felét megszerezve (48,73 %). Atambajev éppen itt szerepelt a legrosszabb eredménnyel, Batken városban mindössze 16 %-ot kapott.

Összességében, Almazbek Atambajev meggyőző eredménnyel lett Kirgizisztán elnöke, ám ez főként az északi és városi szavazók támogatásának köszönheti, míg Délen jóval ingatagabb az új kirgiz elnök támogatottsága.