Nyugat-Ukrajnában tett látogatást Kirill pátriárka, az Orosz Ortodox Egyház feje. Kirill a nyugat-ukrajnai Csernovci megyében tett vizitet, ahol jelenleg is nagyon erősek az Orosz Ortodox Egyház pozíciói. Ebben a nyugat-ukrajnai megyében az Orosz Ortodox Egyház alá 412 egyházközösség tartozik, a Kijevi Patriarchátus (Ukrán Ortodox Egyház) alá viszont csak 154, az Ukrán Autokefál Ortodox Egyház 4, a görögkatolikusok 25 egyházközséggel rendelkeznek.

Az eredeti tervek szerint Viktor Janukovics ukrán elnök és Vlagyimir kijevi pátriárka is találkozott volna Kirillel, azonban az ukrán politikai és egyházi vezető végül ignorálta az orosz egyház fejét. Janukovics elfoglaltságára, Vlagyimir egészségi állapotára hivatkozott, jelezve, az orosz-ukrán kapcsolatok nem éppen legjobb periódusukban vannak most.

Kirill pátriárkaként először járt Nyugat-Ukrajnában. 2009-ben már tervezett egy látogatást ebbe a régióba, Rovnóba, de azt lemondta, mert az akkori „narancsos” ukrán politikai vezetés kijelentette, hogy „nem tudja garantálni a pártiárka biztonságát.” Most sem nézte mindenki jó szemmel Kirill nyugat-ukrajnai vizitjét. Danyiil, a Kijevi Patriarchátus csernovici főpapja szerint Kirillnek „semmi keresnivalója nincs Ukrajnában”. Kirill látogatása ellen tiltakozott a Szabadság ukrán nacionalista párt is.  

(gazeta.ru, kép: patriarchia.ru)