OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Varsóban csütörtökön este befejeződött az EU és a Keleti Partnerségben résztvevő államok (Belarusz, Ukrajna, Moldova, Grúzia, Örményország, Azerbajdzsán) találkozójának első munkanapja, melynek során némi vita alakult ki a felek között Belarusz miatt. Alekszandr Lukasenko belorusz elnök nem utazhat be az EU területére, helyette az európaiak Szergej Martinov külügyminisztert hívták meg, Minszket azonban nem ő, hanem Belarusz varsói nagykövete képviselte.

Brüsszel fontosnak tartaná Minszk elítélését, a politikai foglyok szabadon bocsátásának és rehabilitálásának követelését, Belarusz elítélésre vonatkozóan viszont nem alakult ki konszenzus.

Grúzia és Ukrajna végül megtorpedózták a belorussziai emberi jogi helyzetre és a politikai foglyokra vonatkozó kritika beillesztését a csúcstalálkozó deklarációjába.

Donald Tusk lengyel miniszterelnök egy „modernizációs csomagot” ajánlott Belarusz számára, amely pénzügyi segítséget ígér az országnak, amennyiben Belaruszban demokratikus parlamenti választásokat tartanak, tárgyalásokat kezdenek az ellenzékkel, és amnesztiában részesítik a politikai foglyokat.

Varsóban megjelentek a belorusz ellenzék képviselői is, akiket magas szinten fogadtak az európai politikai elit képviselői (Angela Merkel, Donald Tusk, Herman Von Rompuy), a hivatalos belorusz delegáció vezetőjét viszont még az ünnepi vacsorára sem hívták meg.

(gazeta.ru)