Barack Obama amerikai elnök telefonbeszélgetést folytatott Iszlam Karimov üzbég államfővel, melynek során gratulált Üzbegisztán függetlenségének huszadik évfordulójához. A felek megerősítették, hogy készek elmélyíteni az amerikai – üzbég együttműködést a „kölcsönös tisztelet és partnerség alapján”. Barack Obama köszönetet mondott Karimovnak, amiért Üzbegisztán konstruktívan viszonyul az afganisztáni válság rendezéséhez. Az amerikai elnök nagyra értékelte Üzbegisztán elmúlt húsz éves teljesítményét, és reményét fejezte ki, hogy az amerikai – üzbég kapcsolatok a jövőben tovább fejlődnek majd.

Obama után Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is gratulált Karimovnak a függetlenség huszadik évfordulóján, megjegyezve, „javulás észlelhető az emberi jogok és a politikai szabadságjogok területén”.

Az Egyesült Államok érdekelt a jó kapcsolatok fenntartásában Üzbegisztánnal, hiszen az Afganisztánba érkező utánpótlás jelentős része immáron északról, Oroszország – Kazahsztán – Üzbegisztán irányából érkezik a háborús övezetbe. Az amerikai – üzbég kapcsolatokat mintegy lakmuszpapírként jelzi az emberi jogok megítélése: amikor a két ország között rossz viszony van, Washington erősen bírálja az üzbegisztáni emberi jogi helyzetet, amikor viszont a partneri kapcsolatok dominálnak, az amerikai diplomácia rendszeresen az „üzbegisztáni emberi jogi helyzet javulásáról” számol be.

(ferghana.ru)