Szergej Mitrohin, a liberális Alma párt elnöke szerint a Putyin-Medvegyev tandem konzerválja a hatalmat Oroszországban, ami egy új „pangás” időszakához vezet majd. A politikus szerint a tandem korszakának „pangása” ugyanolyan szomorú következményekkel járhat majd Oroszország számára, mint a brezsnyevi „pangás” évei.

Ramzan Kadirov csecsen vezető örömét fejezte ki, hogy ismét Vlagyimir Putyin lesz Oroszország elnöke. A csecsen politikus szerint Medvegyev a visszalépése igazi patrióta cselekedet volt.

Borisz Nyemcov ellenzéki aktivista ugyanakkor úgy gondolja, a „lehető legrosszabb” következett be, aminek a tőke menekülése, az ország szétesése, etnikai konfliktusok lesz a vége.

Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök szerint a legkellemetlenebb választás született ma, „de így legalább az összeomlás is gyorsabb lesz. A következő, vagy az azt követő évben.”

Vjacseszlav Nyikonov politológus elmondta: a Putyin – Medvegyev páros egészen 2036-ig meghatározhatja Oroszország sorsát. Putyin 2012-től még két ciklusban lehet elnök, 12 évig, majd 2024-ben ismét Medvegyev válthatja őt újabb két ciklusra.

Gleb Pavlovszkij politológus úgy véli, a mai bejelentés egyet jelent Medvegyev politikai kapitulációjával. Szerinte az orosz elnök magyarázattal tartozik, hogy miért hozott ilyen döntést.

(Echo Moszkvi, Kommerszant, gazeta.ru)