Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szerint az, hogy Belarusz és Dél-Oszétia csatlakozik-e Oroszországhoz, egyedül a belorusz és az oszét népek akaratától függ. Putyin erről a szeligeri  ifjúsági táborban beszélt a tábor résztvevőivel való kötetlen beszélgetés során.

Egy belorusz résztvevő kérdésére válaszolva, miszerint „leszünk-e még mi valaha egységes egészek, ahogy a Szovjetunióban volt?”, Putyin azt válaszolta, „ez a) lehetséges b) szerfölött kívánatos, és 100 %-ban a belorusz nép akaratától függ.” A belorusz résztvevő válasza szerint a „nép ezt akarja”, amire Putyint azt javasolta, „akkor harcoljanak ezért”. Putyin ugyanakkor jó szavakkal illette Alekszandr Lukasenko belorusz elnök politikáját, aki „következetesen az Oroszországgal való integráció útját járja.”

Egy észak-oszétiai résztvevő kérdésére válaszolva, miszerint lehetséges-e Dél-Oszétia Oroszországhoz való csatlakozása, ami annál inkább kívánatos lenne, mivel az oszétok jelenleg két különböző állam területén élnek, az orosz miniszterelnök azt felelte, ez ugyancsak Dél-Oszétia népének akaratától függ.

Dél-Oszétia moszkvai nagykövete, Dmitrij Medojev szerint nem lehetetlen, hogy a jövőben Dél-Oszétia egyesüljön Oroszországgal, egyelőre azonban a köztársaság nem kívánja feladni függetlenségét. „Népünk a függetlenség mellett döntött népszavazáson, nem tervezzük, hogy az Oroszországi Föderáció szubjektumává váljunk. Csak integrációról lehet szó, arról, hogy Dél-Oszétia csatlakozik a belorusz-orosz államszövetséghez.” – mondta Medojev. 

(government.ru)