Ismét konfliktus van kibontakozóban Grúzia és Oroszország között, miután a minap kémkedés vádjával letartóztatott grúz fényképeszeket, köztük Miheil Szaakasvili személyes fotográfusát, konkrétan Oroszország javára való kémkedéssel gyanúsítják.

Miheil Szaakasvili grúz elnök tegnap interjút adott az orosz Echo Moszkvi rádiónak, amelyben elmondta, Grúzia és Oroszország között jelenleg lényegében semmilyen államközi kapcsolat nincs, mivel az orosz vezetés nem ismeri el a grúz kormányt, a grúz határokat. Grúzia az elmúlt években elhagyta a posztszovjet térséget és Oroszországot, s ennek eredményeképpen Grúziát ma kevesebb szál köti Oroszországhoz, mint a Baltikumot vagy Kelet-Európát.

Szaakasvili szerint Oroszországban Medvegyev semmilyen döntést nem hoz, s mindenkinek azt mondja, amit az hallani akar. A grúz elnök úgy tudja, minden döntés Vlagyimir Putyin kezében van, s Medvegyev elnökségét illetően „nincsenek illúziók.” Szaakasvili szerint a 2008-as háborút is Putyin robbantotta ki, aki már 2006-ban, de az is lehet, hogy 2005-ben kitervelte a Grúzia elleni háborút. Szaakasvili szerint Putyin azért választotta Grúziát célpontnak, mert hadserege kicsi és könnyen el lehet vele bánni. Ami pedig a grúz katonai csapást illeti, Szaakasvili szerint semmilyen támadás nem történt az oroszországi békefenntartók ellen 2008 augusztusában.

Grúzia továbbra sem mond le Abháziáról és Dél-Oszétiáról, melyeket Oroszország által megszállt területeknek nevez.

Az otthoni helyzetről szólván Szaakasvili elmondta, nagy sikernek tartja, hogy a fiatalok nem akarnak elmenni Grúziából, a fiatalok előtt perspektívák vannak, bár az idősek helyzete továbbra is nehéz a kaukázusi országban. 

(kép: kremlin.ru)