Az elkövetkező három évben jelentős gazdasági decentralizációra kerülhet majd sor Oroszországban – következik Dmitrij Medvegyev orosz elnök költségvetési terveiből. A három évre szóló, 2012 – 2014-es évi tervezet szerint csökkentenék a régiók központtól való függőségét, melynek részeként jelentősen emelkedne a regionális költségvetésekbe befolyó összegek nagysága, ezzel együtt önállóságuk és felelősségük is  

Az első lépés, hogy 2012. január 1-től az egészségügyi ellátás tekintetében jelentősen növekszik majd a régiók szerepe. Az állam – a Medvegyev szentpétervári beszédében lefektetett alapok szerint – fokozatosan kivonul majd a gazdaságból, s csak a védelmi és infrastrukturális beruházásokban marad meg az állami szerepvállalás, ami széles körű privatizáció megvalósítását ígéri a jövőben.

Növekedni fognak viszont az olaj- és gáziparral foglalkozó társaságok adóterhei a kedvező külpiaci konjunktúra függvényében, és azt figyelembe véve, hogy ezek a cégek a közös javakat – a természeti erőforrásokat – veszik igénybe. Szigorítják az állami megrendelések rendszerét is.

Az állam ugyanakkor nem kíván lemondani a szociális szféráról, a lakosság életszínvonalának emeléséről. 2012-ben 11 %-kal növekednek majd a nyugdíjak, 6 %-kal a szociális segélyek. Az orosz elnök szerint az elkövetkező két évben jelentősen meg kell emelni a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók bérét.

Medvegyev Dmitrij Kozakot és Alekszandr Hloponyint bízta meg, hogy készítsenek elő egy részletes projektet a decentralizáció megvalósítására.

A tervek megvalósítása persze erősen függ a soron következő választások eredményétől. Ha 2012-ben Putyin lesz újra az elnök, a nagyszabású decentralizáció aligha valósul meg, a jelenlegi miniszterelnök ugyanis a jelek szerint a régi mentalitás hordozójaként inkább a kézivezérlésű, központosított irányítás híve.

(kremlin.ru, gazeta.ru)