OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az előzetes eredmények alapján a vasárnapi rendkívüli elnökválasztáson Kazahsztánban a szavaztok 96 %-át megszerezve elsöprő győzelmet aratott a hivatalban lévő elnök, Nurszultan Nazarbajev. A Kazahsztánt immár a szovjet idők óta irányító politikus szerint, amíg a világon a választások általában megosztják az embereket, Kazahsztánban éppen ellenkezőleg, a különböző népű, vallású emberek egyetértését hozta az elnökválasztás. A volt kommunista politikus aláhúzta, Kazahsztánban új gyárak épülnek, munkahelyeket teremtenek, növekszenek a nyugdíjak.

A Nemzetvezető (Jelbaszi) győzelme várható volt, három választási ellenfele súlytalannak mutatkozott. Még egyik ellenfele, a Tabigat ökológiai szövetség elnöke, Melsz Jeleuszizov is, saját bevallása szerint Nazarbajevre szavazott. Rajtuk kívül még a kommunista Zsambil Ahmetbekov és Patrióta Párt vezetője, Gani Kaszimov jelöltette magát az elnökválasztásokon.

Doszim Szatpajev kazah politológus szerint az ellenzéki jelöltek Nazarbajevvel való előzetes egyeztetés után indulhattak a választásokon, részvételük csak a választási színjáték megrendezése miatt volt fontos.

Néhány ellenzéki bojkottra szólította fel a lakosságot – sikertelenül, mert a részvétel igen magas volt (89,9 %).

A kampány során Nazarbajev Kazahsztán politikai rendszerének modernizációját ígérte, több jogot adnának a parlamentnek, erősítenék az igazságszolgáltatás függetlenségét.

2012-ben parlamenti választás lesz Kazahsztánban, amely már a liberalizáltabb választási gyakorlat szerint folyhat le.