Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök a héten kétnapos munkalátogatást tett Szlovéniában és Szerbiában. A tárgyalások fő témája a Déli Áramlat gázvezeték volt, amely a tervek mindkét országon áthalad. Míg Szlovéniában csak a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatokról esett szó, Szerbiában – annál is inkább, mivel Putyin látogatása majdnem pontosan egybeesett az egykori Jugoszlávia ellen indított NATO agresszió tizenkettedik évfordulójával – már aktuálpolitikai kérdések is felvetődtek a Borisz Tadics szerb elnökkel és Milko Cvetkovics miniszterelnökkel folytatott tárgyalások során.

A líbiai bombázásokról és a Medvegyevvel való nézeteltérése kapcsán Putyin elmondta, az elnök határozza meg Oroszország külpolitikáját, ő csak a saját véleményét fejti ki, amikor Líbia bombázása kapcsán keresztes hadjáratról beszél, s úgy látja, Belgrád és Tripoli bombázása között nincs lényegi különbség.

Szerbia és Oroszország a tervek szerint néhány hónap stratégiai partneri megállapodást kötnek majd. Oroszország Szerbia második legnagyobb kereskedelmi partnere Németország után, s a Gazpromnyefty birtokolja a szerb NIS olajtársaság részvényeinek 51 %-át. 

(Nyezaviszimaja Gazeta)