Vasárnap Oroszországban regionális választásokat tartottak, melyeken a hatalmi párt Egységes Oroszország aratott győzelmet, mostani eredménye azonban jelentősen elmarad a 2007-es választásokon elértektől. Az Egységes Oroszország ezúttal számos régióban 18-22 %-al gyengébb eredményt ért el, mint 2007-ben (Komi Köztársaság 41 %, Kirov megye 37 %, Kurszk 43 %, Orenburg 41,5 %, Tver 39 %, Hanti-Manszijszk 44 % – ezekben a régiókban 2007-ben még 50 % fölött volt a támogatottságuk). Dagesztánban (66 %), Tambovban (65 %) és Csukotkán (71 %) szerepelt csak a korábbiakhoz képest elfogadhatóan az Egységes Oroszország, Tambovban még javítottak is 12 %-ot.

Nyilvánvaló tehát a párt népszerűségvesztése, orosz politológusok szerint az ellenárt az Egységes Oroszország fekete propagandával, az ellenfelek lejáratásával és csalásokkal igyekezett feltartóztatni, különösen a kaukázusi régióban (Dagesztánban), illetve Tambovban, ahol 90 % körül részvételi arányt jeleztek.

Ezzel szemben Tverben, ahol az Egységes Oroszország 39,8 %-ot kapott, a részvétel csak 33 %-os volt.

Jevgenyij Mincsenko poltológus szerint az Egységes Oroszországnak komolyan el kell gondolkodnia a jövőt illetően. A párt körüli botrányok miatt ma már szinte szégyenszámba megy az Egységes Oroszország jelöltjének lenni.

A jelek szerint elmúlt Putyin varázsa is, aki hiába haknizta körbe a választás előtt a régiókat, ez nem segített a hatalmi párton.

Mihail Tulszkij politológus szerint a hatalmi párt számára a népszerűségvesztés árnyékában, ha fenn akarja tartani a számára megfelelő 60-65 %-ös eredményt, egyre inkább a csalásokhoz kellene nyúlnia. Míg 2007-ben – szerinte – elég volt 7-8 %-ot hozzátenni az eredményekhez, idén már lehet, hogy 20-25 %-os „javításokra” lesz szükség. Ilyen mértékű csalásra pedig nem szánhatja rá magát következmények nélkül még az Egységes Oroszország sem…

(gazeta.ru)