Dmitrij Medvegyev orosz elnök rendelkezése szerint Muamar Kadhafi líbiai elnök persona non grata Oroszországban. Mostantól Kadhafi, családja, és támogatói (összesen 15 fő) nem léphetnek be az Orosz Föderáció területére.

Az orosz elnök azt is megtiltotta, hogy Oroszországból fegyvereket szállítsanak Líbiába.

Ezzel immáron Moszkva is kihátrált Kadhafi háta mögül. Kadhafi és Moszkva között még a szovjet időben alakult ki szoros kapcsolat, a líbiai elnök először 1979-ben látogatott a Szovjetunióba, majd 1981-ben és 1986-ban is találkozott a szovjet vezetőkkel. Az 1980-as években sok szovjet szakember dolgozott Líbiában és líbiai diákok tanulhattak a Szovjetunióban.

A Szovjetunió széthullása után Moszkva és Tripoli kapcsolatai lehűltek, 2008-ban azonban Kadhafi – beduin sátrát a Kremlben felverve – ismét Moszkvába látogatott. 2008-ban Oroszország és Líbia között egy 2 milliárd dollár értékű fegyvervásárlási üzletet kötöttek nyélbe. Tripoli orosz vadászgépeket és helikoptereket vásárolt akkor.

Az oroszok vesznek részt továbbá az Elephant nevű líbiai olajmező kitermelésében, és 800 kilométer vasutat építettek az észak-afrikai országban. Ezek a projektek Kadhafi győzelme esetén nyilvánvalóan veszélybe kerülnek.

(gazeta.ru)