Tíz évvel első letartóztatása után ismét rács mögé kerülhet Julija Timosenko volt ukrán miniszterelnök, az ukrán ellenzék jelenlegi vezetője: múlt héten bírósági eljárást kezdeményeztek a politikus ellen, aki jelenleg nem hagyhatja el Ukrajna területét.

Julija Timosenko számára a 2010-es év valóságos katasztrófasorozat volt. Egy éve még a miniszterelnöki pozíciót töltötte be, de januárban elvesztette az elnökválasztásokat, hívei közül sokan elpártoltak tőle, ő maga végül pedig börtönben köthet ki.

A hatalom az elmúlt időszakban céltudatosan igyekezett felmorzsolni Timosenko bázisát: eljárások sorát indítottak a hozzá közel álló személyek, mint például Jurij Lucenko volt belügyminiszter; a Naftohaz volt vezetője, Didenko; Makarenko volt vámparancsnok; vagy Georgij Filipcsuk volt környezetvédelmi miniszter ellen. Ellenük és a volt miniszterelnökkel szemben törvénytelen szerződéskötések miatt emeltek vádat.  

Múlt hét csütörtökön ellenzéki ukrán képviselők blokkolták a Rada ülését a Timosenkóval szemben indított eljárás miatt, s eközben tömegverekedés robbant ki az ukrán törvényhozásban.

Elemzők szerint a hatalom hibát követ el, ha börtönbe zárja az ellenzék első számú vezetőjét. Mihail Pogrebenszkij arra emlékeztet, Timosenko 2001-es letartóztatása csak azt eredményezte, hogy ő válhatott az ukrán Jean d’Arc-á, elnyerve a nép együttérzését. Ezért az a valószínűbb szcenárió, hogy perek sokaságát akasztják majd a politikus nyakába, megkötve ezzel kezeit.

(Nyezaviszimaja Gazeta)