Száz év múlva csak 300 ezer lett fog maradni Lettországban, s ők is csak az ország lakosságának alig 10 %-át fogják kitenni – állítja Ilmar Mezs lett demográfus. Az is lehet, száz év múlva a letteknek külön engedélyt kell majd kérniük az országot irányító orosz, angol, arab, és kínai nyelvű vezetőktől, hogy megtarthassák hagyományos tavaszünnepüket – vázolta a fenyegető jövőképet a demográfus.

A szakember szerint a helyzet felelősei elsősorban maguk a lettek, akik homokba dugják fejüket, s nem akarnak tudomást venni arról, hogy néhány nemzedéken belül kardinálisan megváltozik majd a helyzet.

Nincs tehát értelme tiltakozni a bevándorlók megjelenése ellen, de a legfőbb teendő mégis az lenne, hogy a lettek között is megnőjön a gyermekvállalási kedv. „Az utóbbi húsz évben feladtuk saját pozícióinkat – mondta Mezs. A lettek úgy vélik, ilyen pénzügyi körülmények között nem tudnak gyereket vállalni.”

Kérdés persze az is, hogy milyen bevándorlók jönnének szívesen a neoliberális gazdaságpolitika által a tönk szélére juttatott Lettországba?

(novonews.lv)