Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma hivatalos látogatásra Kijevbe utazott, ahol fogadta őt Viktor Janukovics ukrán elnök is.

Az ukrán elnök hivatalos honlapjának beszámolója szerint Orbán Viktor köszönetet mondott, amiért Janukovics fogadta őt. A magyar kormányfő fontosnak nevezte a találkozót, hiszen Ukrajna nemcsak Magyarország legnagyobb szomszédja, de egyben az európai kontinens egyik legnagyobb állama is. „Az Ön személye stabilitást jelent Ukrajna és a régió egésze számára is.” – jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Orbán szerint most kitűnő lehetőség kínálkozik arra, hogy Magyarország és Ukrajna minden területen elmélyítse kapcsolatait, hiszen még nem volt példa arra, hogy a két országban egyidejűleg politikai stabilitás legyen.

Viktor Janukovics egy futball labdát, és a 2012-es futball EB emblémáival díszített emléktárgyakat adott ajándékba Orbán Viktornak.

Janukovicson kívül a magyar kormányfő találkozott még Nyikolaj Azarov ukrán miniszterelnökkel is. A magyar miniszterelnök nagyra értékelte, hogy a kijevi kormány visszavonta a kárpátaljai magyarságot is sújtó kisebbségellenes rendelkezéseket. Mint az a kormányfő honlapján olvasható, „Orbán Viktor kiemelte, hogy az Európai Uniónak növekednie, szélesednie és erősödnie kell, ezért az EU jövője Ukrajna felé vezet.”

(president.gov.ua, orbanviktor.hu)