A grúziai ellenzék egyik vezetője, Nino Burdzsanadze válaszlevelet készül írni John McCainnek, aki egy írásában a „grúziai demokrácia” aktívabb védelmére szólította fel hazája vezetését.

Burdzsanadze főként azért bírálja McCain levelét, mert az amerikai politikus a grúz demokráciát magasztalja benne. „Vajon hol látott Grúziában demokráciát és a törvény diktatúráját? Miért csak az oroszországi békés tüntetések szétveréséről ír, a grúziaiakról nem, amire példa lehet a május 6-i incidens, amikor békés tüntetőket vertek a rendőrségen? És McCain vajon megbocsátaná-e Obamának, ha az elveszítené Amerika területének 20 %-át?” – mondta Burdzsanadze szerda este egy sajtóklub rendezvényen. A grúz politikus reménykedik abban, hogy McCain Grúzia, és nem Szaakasvili barátja kíván lenni a jövőben.

A hivatalos Tbiliszi Burdzsanadzét Moszkva emberének tartja: a grúz politikus idén részt vett Moszkvában a Győzelem 65. évfordulóján rendezett ünnepségen is.

Grúziát most jobban aggasztja az abháziai orosz rakétatelepítés, ami miatt jegyzékben tiltakozott a grúz külügyminisztérium. Temur Jakobasvili grúz reintegrációs miniszter szerint az orosz rakétatelepítés a NATO-t is aggodalommal töltheti el.

(Nyezaviszimaja Gazeta)