A dél-kaukázusi országokban tartott vizittel véget ért Hillary Clinton amerikai külügyminiszter kelet-európai körútja. Clinton Bakuban és Jerevánban azt hangsúlyozta, hogy a meglévő konfliktusokat nem lehet fegyveres úton rendezni és rámutatott az Egyesült Államok érdekeltségére a térség politikai stabilitásának megőrzésében. Ez a kijelentés nyilvánvalóan Azerbajdzsán számára kevésbé kedvező, hiszen Baku már nem egyszer megpendítette, hogy kész akár katonai úton is rendezni a karabahi válságot.

Az amerikai diplomácia vezetője Tbilisziben Grúzia számára gesztust gyakorolt, amikor Abháziát és Dél-Oszétiát a hivatalos grúz terminológia szerint „megszállt területeknek” minősítette.

Hillary Clinton Mihail Szaakasvili elnök mellett Grúziában találkozott az ellenzék vezető politikusaival, Nino Burdzsanadzéval és Iraklij Alanaszijával is.

Mihail Szaakasvili elnök óriási sikerként értékelte Hillary Clinton grúziai látogatását, és azt, hogy a hivatalos washingtoni diplomácia „megszállónak” nevezte Oroszországot. A grúz elnök szerint „A megszálló terminust Oroszország a fasiszta rezsim tevékenységére alkalmazza, most pedig ez az ország vált megszállóvá. Oroszország a civilizált világ része akar lenni, most viszont egy másik világhatalom megszállóként nyilatkozik róla. Ez súlyos billog Oroszországnak.” – véli a grúz államfő. 

Hillary Clinton kelet-európai látogatása azt demonstrálta, Washington az újjáéledő amerikai-orosz kapcsolatok ellenére sem mond le a térség stratégiai államainak támogatásáról.

(president.gov.ge, Nyezaviszimaja Gazeta, kép: state.gov)