Közvetlenül Dmitrij Medvegyev amerikai látogatása után kémbotrány kezd kibontakozni az amerikai-orosz viszonyban, az amerikai Igazságügyi Minisztérium közlése szerint ugyanis 10 orosz állampolgárt vettek őrizetbe kémkedés gyanújával. Az amerikai törvények szerint akár 5 évnyi szabadságvesztéssel is büntethetők lesznek az oroszok, ha bebizonyosodik a kémkedés vádja.

Az orosz külügyminisztérium és a Külföldi Hírszerzési Hivatal egyelőre nem kommentálta az értesüléseket, egyelőre annyit közöltek, hogy az Egyesült Államokból érkező értesülések „ellentmondóak”.

Nyikolaj Kovaljov, az FSZB egykori igazgatója szerint az amerikai titkosszolgálatok akciójáról lehet szó, az amerikai szerveknél ugyanis sokaknak nem tetszik az elmúlt időszakban megkezdődött amerikai-orosz közeledés. Kovaljov szerint „semmiképpen nem véletlen”, hogy a kémkedéssel gyanúsított orosz állampolgárokat közvetlenül Medvegyev látogatása után vették őrizetbe.

Az utolsó nyilvános amerikai-orosz kémbotrány 2001-ben volt. Akkor Robert Hanssent, az FBI egyik dolgozóját vádolták azzal, hogy 20 évig együttműködött a szovjet és az orosz hírszerzéssel, s ezalatt több ezer titkos dokumentumot juttatott orosz kézre. Hanssen a szolgálataiért 1,4 millió dollárt kapott, s bár halálos ítélet járt volna tevékenységéért, 2002-ben – mivel együttműködött a hatóságokkal – életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

(Kommerszant)