Miután az ideiglenes kormánynak tegnap sikerült felszámolni a Dél-Kirgizisztánban kitört zavargásokat, és végül Dzsalal-Abadot is sikerült visszaszerezni a Bakijev-párti felkelőktől, este a kirgiz hadsereg alakulatai a Dzsalal-Abad közelében fekvő Teit faluba indultak, a Bakijev-klán központjába. A kirgiz katonák megostromolták majd felégették Kurmanbek Bakijev egykori elnök és fivérei házát és azt a jurtát is, ami a Bakijev-birtokon állt.

Kenesbek Dusebajev kirgiz titkosszolgálati vezető után tegnap az ideiglenes kormány vezetője, Roza Otunbajeva is megerősítette az Echo Moszkvi rádiónak adott interjújában, hogy külföldről szervezték a zavargásokat. Otunbajeva szerint az összeesküvők „moszkvai centrumból” irányították az eseményeket, gondolva itt Moszkvában tartózkodó kirgiz állampolgárokra, és nem oroszokra, vagy az Orosz Föderáció politikusaira.

Tegnap egyébként a kirgiz kormány rendkívüli ülést tartott Biskekben. A Kommerszant információi szerint felmerült a kérdés, hogy előre hozzák az eredetileg október 10-re kiírt választások időpontját, az ideiglenes kormány legitimitáshiánya lehet ugyanis az egyik oka a kirgizisztáni nyugtalanságnak.

(Kommerszant)