Ukrán értelmiségiek felhívást tettek közzé az ukrajnai politikai pártokhoz és Ukrajna polgáraihoz, azzal a szándékkal, hogy alapítsanak nemzeti megmentési frontot az ukrán államiság védelme céljából.

Az értelmiségiek – Viktor Juscsenko korábbi elnök szóhasználatát követve – államellenesnek nevezik az orosz-ukrán flottaegyezményt. Meglátásuk szerint „Janukovics rezsimje az ukrán államiság likvidálását levezénylő bizottsággá változott” , amely a Kreml urainak kívánságát lesve már a repülőgépipart, az atomenergiát, és a Naftohazt is kész orosz kézre játszani.

Janukovics „ukránellenes” rendszere – írják az értelmiségiek – külföldi fedezet alatt támadást indít az ukrán nyelv, a szólásszabadság ellen, lemond Ukrajna európai integrációjáról, és meghamisítja a történelmet. „Szégyenletes bűncselekmény annak a tagadása, hogy az 1932-33-as holodomor ukránellenes népirtás volt.” – állítják az ukrán nacionalista érzelmű aláírók.

A felhívás aláírói szerint minden ukrán településen a nemzeti megmentési frontok keretébe tartozó társadalmi szervezeteket kell alapítani. Felszólítják a politikusokat, hogy hagyják abba a személyes viszálykodást, és minden politikai szervezet egyesüljön „erős nemzeti ökölbe.” A közlemény szerzői csatlakozásra hívják a világban élő ukránokat, a nemzetközi közvéleményt pedig arra kérik, hogy „támogassák az ukrán nép államiságáért vívott harcát.”

A közlemény aláírói között vannak akadémikusok: Ivan Dzjuba, Nyikolaj Zsulinszkij, Miroszlav Popovics; írók, publicisták: Valerij Sevcsuk, Jurij Scserbak, Jurij Andruhovics, Jurij Musketyik, Dmitrij Pavlicsko, Vlagyimir Cibulko; közszereplők: Konsztanytin Morozov, Levko Lukjanenko, Bogdan Horiny, Vlagyimir Vasziljenko, Vaszilij Ovszijenko, Nagyezsda Oszmak, Mihail Ratusnij, Roland Franko és mások.

(podrobnosti.ua)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük