Viktor Janukovics ukrán elnök Strasbourgban az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében tartott előadásában – éppen akkor, amikor az orosz Duma és az ukrán Rada  (botrányos körülmények között) ratifikálta az orosz-ukrán flottaegyezményt – kijelentette, az elődje, Viktor Juscsenko által erőltetett interpretációval szemben úgy véli, a ’30-as évek elején Ukrajnában kibontakozott éhínség, a holodomor nem ukránellenes akció volt, hiszen annak következtében nemcsak Ukrajnában, és nemcsak ukránok haltak meg. Janukovics ezen irányú kijelentése azért is pikáns, mert az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése éppen most készült elfogadni egy határozatot arról, hogy a holodomor az ukrán nép ellen irányuló népirtás (genocídium) volt.

Az ukrán elnök ígéretet tett arra is, Kijev azonnal elfogadja azokat a törvényeket, amelyek nyomán életbe léphet Ukrajnában is az európai nyelvek chartája. Bár Ukrajna a chartát korábban aláírta, „a kérdés átpolitizáltsága” miatt ezt nem tartotta be. Janukovics egyébként strasbourgi felszólalása során többször is oroszul szólalt meg.

Janukovics ezen kívül más kisebbfajta szenzációval is szolgált. Az Echo Moszkvi rádió kérdésére válaszolva Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének esetleges elismeréséről, nem elutasítva kategorikusan a felvetett kérdést, azt felelte, egységes szempontokat kell alkalmazni a „befagyott konfliktusok” zónáiban kialakult szakadár köztársaságok függetlenségének elismerése kérdésében.

Az egyetlen kérdés, amelyben Janukovics és Moszkva között nincs összhang, a Vámszövetség ügye. Az ukrán elnök lehetetlennek tartja országa csatlakozását az Oroszország, Belarusz és Kazahsztán alkotta csoportosulásba, már csak azért is, mert Ukrajna tagja a WTO-nak, ami megakadályozza a belépést a Vámszövetségbe.

(Nyezaviszimaja Gazeta)