Tegnap a Kirgizisztán északi részén fekvő Talasz városában törtek ki zavargások ellenzéki erők és a hatóságok között. Az ellenzékiek elfoglalták a tartományi kormányzósági székhelyet, foglyul ejtették a kormányzót. Az éjszaka folyamán a kirgiz rendőri alakulatok megostromolták a kormányzósági székhelyet. Tegnap számos kirgiz ellenzékit tartóztattak le a hatóságok. Ma reggel azonban folytatódtak a talaszi megmozdulások melyek során ellenzékiek foglyul ejtették Akilbek Zsaparov kirgiz miniszterelnök-helyettest és a Moldomuszov Kongatijev belügyminisztert is. A belügyminisztert megverték, aki ezután parancsot adott a rendőröknek az ellenállás beszüntetésére. Az Interfax szemtanúkra hivatkozva úgy tudja, Kongatijevet megölték. Ezt az információt később cáfolták a Belügyminisztériumban, igaz, azt nem tudják, hol van a belügyminiszter. 

Talaszon kívül az ellenzéki megmozdulások kiterjedtek lényegében Észak-Kirgizisztán egészére: Narinban demonstrációk zajlanak, Tokmakban elfoglalták a helyi adminisztráció központját, a fővárosban pedig súlyos összecsapások bontakoztak ki.

Ma reggel Biskekben egy kisebb ellenzéki megmozdulást tartottak, amit a rendőrség szétkergetett. Ezt követően néhány órával viszont már több ezres ellenzéki tömeg gyűlt össze a főváros utcáin az autoriter kormányzási formát bevezetni kívánó – öt éve az ún. „tulipános forradalom” nyomán hatalomra került – Kurmanbek Bakijev elnök távozását és a nemrég megemelt közszolgáltatási tarifák csökkentését követelve.

Az ellenzékiek ostrom alá vették a központi kormányzat épületét, a rendőrség könnygázgránátokat és éles lőszert is bevetve oszlatta szét a tömeget. A kirgiz egészségügyi minisztérium adatai szerint 47 embert öltek meg, több százan megsebesültek. A biskeki kórházak megteltek sebesültekkel. Szemtanúk beszámolója szerint a tömeg fosztogatásokba kezdett Biskekben. Szupermarketeket raboltak ki, felgyújtották Bakijev elnök lakóházát.

Ellenzékiek elfoglaltak több kormányzati épületet, többek között az állami TV székházát. A tüntetők kezére került TV adásaiban ellenzékiek és jogvédők tartanak beszédeket. A tüntetők fegyvereket zsákmányoltak foglyul ejtett rendőröktől. Elfoglalták az ügyészség épületét, ahol tűz ütött ki. A tüntetők betörtek a kirgiz parlament épületébe is Omurbek Tekebajev ellenzéki politikus vezetésével. Tekebajev közölte, hogy vállalják a felelősséget a történtekért és Roza Outanbajeva egykori külügyminisztert választották meg vezetőjüknek. Az ellenzékiek célja, hogy a jelenleg börtönben ülő Iszmail Iszakov egykori hadügyminiszter is oldalukra álljon, ez esetben ugyanis a hadsereg is a felkelőket fogja támogatni – mondta Tekebajev.

A legfrissebb információk szerint Danijar Uszenov kirgiz miniszterelnök és az egész kirgiz kormány lemondott. Kurmanbek Bakijev a kirgiz KABAR információs ügynökség szerint Dél-Kirgizisztánban, Os városában tartózkodik. 

Vidéken tüntetők elfoglalták Isszik-Kul megye és Csujszk megye tartományi székhelyét. Talasz és Narin városát már az ellenzék ellenőrzi. A kirgiz hadsereg egyelőre nem avatkozott be az eseményekbe. 

(Echo Moszkvi, ferghana.ru, fotó: boston.com)