Az Egyesült Államok újabb katonai bázist fog létrehozni Kirgizisztán délnyugati részén, Batken megyében. Az erről szóló értesülést megerősítette a biskeki amerikai nagykövetség és a kirgiz védelmi minisztérium is. A tervek szerint egy 5,5 millió dollárért létesülő terroristaellenes kiképző centrumról lenne szó a Fergana-völgyben.

Kirgizisztán területén már van egy amerikai támaszpont, az ország északi részén, a fővárostól nem messze, Manaszban. Ennek közelében egy orosz katonai bázis is működik.

2009 augusztusában Dmitrij Medvegyev orosz elnök kirgizisztáni látogatásán megegyezés született arról, hogy a közép-ázsiai ország déli részén, Batken megyében egy újabb orosz katonai bázist alakítanak ki, ám ezen egyezmény aláírására nem került sor, talán nem teljesen függetlenül attól, hogy Üzbegisztán élesen reagált egy leendő orosz katonai támaszpont megnyitására Kirgizisztánban és arra, hogy Moszkva garanciákat vállalt Kirgizisztán szuverenitása védelmében.  

A tervezett orosz bázis helyén tehát végül amerikai létesül, ami aligha fogja örömmel eltölteni Moszkvát. Főként, hogy a ferghana.ru által megkérdezett szakértők biztosak abban, a batkeni amerikai központban nemcsak a terroristaellenes harcot fogják gyakorolni, hanem szó lehet a kirgiz hadsereg tisztjeinek amerikai segítséggel történő kiképzéséről is.

Kirgizisztán a legutóbbi időkig Moszkva szilárd szövetségese volt Közép-Ázsiában, amit újabban többvektorú politika kezd felváltani. Erre utal az újabb amerikai támaszpont, s hogy Biskek Kínát is bevonná olyan beruházások megvalósításába, amelyekről eddig csak Moszkvával tárgyalt.

(ferghana.ru)