Míg a posztszovjet térség számos országában és Kelet-Európában a népesség tragikus fogyása miatt észlelhető – jogos – kétségbeesés, a muzulmán Közép-Ázsiában éppen ellenkezőleg, a inkább az erőteljes demográfiai robbanás okozhat a jövőben problémákat.

Üzbegisztán Közép-Ázsia legnépesebb országa, amelynek lakossága robbanásszerűen növekedett az elmúlt évtizedekben, a szovjet korszakban, de a függetlenné válás után is. 1989-ben, az utolsó szovjet népszámlálás idején Üzbegisztán lakossága még nem egészen 20 millió fő volt (19,8 millió), míg mára ez a 30 millió felé közelít.

Az Üzbég Statisztikai Hivatal legutóbbi közleménye szerint Üzbegisztán lakossága jelenleg (2010. január 1-én) 28,8 millió fő. 2009-ben 467 ezer fővel nőtt a népesség a 2008-as évhez képest. 2008-ban valamivel nagyobb ütemben, 483 ezer fővel gyarapodott Üzbegisztán népessége, de a tavalyi emelkedés így is számottevő. A népesség gyors növekedése elsősorban a falusi településekre jellemző, míg a főváros Taskentban jóval lassabb a természetes növekedés üteme.

Az elmúlt bő húsz év alatt tehát 9 millió fővel, több mint 45 %-al gyarapodott Üzbegisztán népessége.

(gazeta.uz)