Vlagyimir Putyin orosz elnök június 9-ei közlése szerint megindult az ukrán hadsereg régóta hangoztatott támadása, amely egyelőre sikertelen és nagy veszteségekkel jár.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára június 13-án azt a kijelentést tette, hogy az ukrán ellentámadás „véres és nehéz” lesz.

Június 11-ei orosz közlések szerint az Orehov környéki ukrán offenzíva során az ukrán hadsereg többek között 5 Leopard 2A6 típusú tankot, 1 cseh T72 M típusú tankot, 6 amerikai M2A2 Bradley páncélozott csapatszállító harci járművet vesztett más eszközök mellett.

Ezen a felvételen az látszik, ahogy egy Lancet orosz drón kilő egy – a legénysége által már hátrahagyott – Leopard harckocsit.

Június 11-én az ukrán csapatok visszafoglalták Nyeszkucsnoje és Blagodatnoje településeket Donyeck megyében, Novodarovka falut Zaporozsje és Donyeck megye határán.

Orosz közlés szerint június 11-én éjjel fél kettő körül hat kisebb ukrán hadihajó támadást intézett a Priazovje orosz hadihajó ellen, amely a Déli Áramlat gázvezetéket védte. A támadó ukrán hajókat megsemmisítették.

A jelentős részben kiszáradt kahovkai víztározó fenekéről egyebek mellett második világháborús maradványok kerültek elő.