Zsitomir megyében betiltották az Ukrán Pravoszláv Egyház (Moszkvai Patriarchátus) működését.


A Washington Post amerikai hadügyi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy Ukrajna „mindennel ami csak van”, csapást akart mérni Oroszországra 2023. február 24-én, az Ukrajna elleni teljes körű orosz támadás első évfordulóján, ám a Fehér Ház lebeszélte erről Kijevet.

A Le Monde szerint mintegy 70 francia önkéntes harcol Ukrajnában Kijev mellett.

Orosz Sz-300-as rakéta csapódott a kupjanszki (Harkov megye) helytörténeti múzeumba.

Mikolajivban rakétacsapás érte az Admiralitás épületét és a hajógyárat, ahol orosz közlések szerint mintegy húsz magasrangú tisztet (köztük külföldieket) öltek meg.

Umanyban orosz rakéta csapódott egy lakóházba.  


Az ukrán hatalmi párt, A nép szolgája olyan törvényjavaslatot terjesztett be, ami alapján „nemzetbiztonsági veszélyre” hivatkozva akár pusztán a hatalmat bíráló megjegyzések miatt büntetőeljárás indítható internetes kommentelők ellen.

Interjút adott a Lenta.ru-nak a 2022-ben Egyesült Államokba emigrált Ruszlan Kocaba ukrán újságíró.

A nyugat-ukrajnai születésű Kocaba 2014-ben az Euromajdant támogatta, de ismertté akkor vált, amikor a donbasszi háborút polgárháborúnak és tragédiának nevezte, amiért két évi börtönre ítélték a Porosenko-rezsimben.

Kocaba elmondta, 2014-ben, amikor Nyugat-Ukrajnában az emberek barikádokat emeltek, és adminisztratív épületeket foglaltak el, azt forradalomnak tekintették; amikor az erőszakos kijevi hatalomváltás után ezt tették Kelet-Ukrajnában, őket terroristának bélyegezték és a hadsereget küldték rájuk. Ez az alávaló cinizmus elkerülhetetlenül vezetett polgárháborúhoz. Kocaba szerint Volodimir Zelenszkij lesz Ukrajna utolsó elnöke. Zelenszkijnek érdeke a háborús helyzet fenntartása, mert ezzel fenntarthatja népszerűségét és adminisztratív eszközökkel leszámolhat az ellenzékkel. Kocaba szerint Zelenszkij kiváló színész, aki „nem a saját akaratából lett elnök”, most viszont a nagy hadvezér szerepét játssza. Zelenszkij népszerűsége csak addig tart, amíg a háború.  A háború utáni idők szörnyűek lesznek. Az ukrán emigráció tagjainak a jelentős része nem fog hazamenni, még ha patrióta érzelmű is.


Ukrajnában egy év alatt 82 %-kal nőtt a fizetős felsőoktatási helyre jelentkező férfiak száma. Ez valószínűleg összefüggésben van azzal, hogy ilyetén módon el lehet kerülni a katonai szolgálatot.

Lviv megyében egy hatalmas illegális földalatti raktárat találtak, ahol mintegy hatvan teherautónyi – valószínűleg ellopott – humanitárius segélyt (konzerveket, ruhákat, háztartási gépeket) tároltak valakik.

(kép: a mikolajivi admiralitás találatot kapott épülete, 2022. 04. 27.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük