Joe Biden amerikai elnök december 21-én a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán államfőt, akinek első külföldi útja Amerikába vezetett az Ukrajnát ért orosz agresszió február 24-ei kezdete óta.

Biden elmondta, hogy 2022 januárjában már az amerikai hírszerzés asztalán voltak az Ukrajna elleni orosz agresszió részletes tervei. Megjegyzése szerint Ukrajna megnyerte a kijevi, harkovi, herszoni csatát is. Kijev eddig egyebek mellett mintegy 2000 tankot kapott az őt támogató országoktól. Az USA a legújabb intézkedés részeként Patriot légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának.

Az amerikai elnök szerint Putyin Ukrajna lakossága ellen visel háborút, és Washington célja, hogy az orosz háborús bűnösök bíróság elé álljanak. Biden szerint Putyin már elvesztette a háborút.

Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy Ukrajna számára az egyetlen elfogadható béke az ukrán területek teljes visszaszerzése. Ezzel egyetértett Biden is. Az ukrán elnök további tankokat, repülőgépeket kért Amerikától. Az amerikai törvényhozásban tartott beszédében Zelenszkij Ukrajna önvédelmi harcát az amerikai szabadságharchoz hasonlította. Szavai szerint Ukrajnában az orosz zsarnokság szenvedett vereséget.  Az ukrán elnök szerint az oroszok hadviselése primitív, egyszerűen elpusztítanak mindent, amit csak látnak.

Antonov washingtoni orosz nagykövet szerint Biden elnök szavai arról tanúskodnak, hogy az USA célja Oroszország teljes legyőzése.

(Thehill.com, president.gov.ua, Telegram)