A Roszatom aligha vehet részt a csehországi Dukovany atomerőmű bővítésében – jelentette ki Karel Havlíček cseh ipari és kereskedelmi miniszter, aki eddig támogatója volt az orosz részvételnek az atomerőmű tervezett bővítését illetően. Mindezt azután jelentette ki Havlíček, hogy Prága orosz kémeket gyanúsított meg azzal, hogy Vrbĕtice településen 2014 őszén ők robbantottak fel egy hadianyagraktárt, amiben meghalt két ember.

Csehország hivatalosan is körözést adott ki „Alekszandr Petrov” és „Ruszlan Basirov” (azaz Alekszandr Miskin és Anatolij Csepiga) ellen, akiket Nagy-Britannia is azzal gyanúsít, hogy Szergej Szkripal 2018-as megmérgezésében részt vettek.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök szombaton, április 17-én este jelentette be, hogy a 2014-es robbantásért az orosz katonai hírszerzés, a GRU felelős. Ezért Csehország 18 orosz diplomatát utasít ki az országból. Őket azzal gyanúsítják, hogy valójában hírszerzők.

Miskin és Csepiga is Csehországban tartózkodott a 2014-es robbanás idején. Orosz álneveiken kívül moldáv és tadzsik útlevelekkel is utazgattak. Részt vettek a montenegrói puccskísérletben is.

A francia kémelhárítás szerint francia Alpok egyfajta találkozóhelye volt az Európában tevékenykedő orosz kémeknek, és itt „Petrov”, illetve „Basirov” is megfordultak. A Bellingcat információi szerint Miskint és Csepigát 2014 novemberében az Oroszország hőse címmel tüntették ki Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítása alapján. Miskin részt vett Viktor Janukovics ukrán elnök evakuálásában is 2014 februárban. A kitüntetés után Miskin és Csepiga egy moszkvai felhőkarcolóban kaptak lakást.

(lydovky.cz, Echo Moszkvi)