Vlagyimir Putyin orosz elnök is előadást tartott a Pétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum plenáris ülésén.

Putyin beszélt a gazdasági nehézségekről, miszerint az olaj ára a 2013-as 108 dollárról 56 dollárra zuhant, az orosz GDP 2015 első negyedévében 2,2 %-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, az ipari termelés 1,5 %-kal. Ám mély válság nem következett be, „stabilizáltuk a helyzetet.” Megmaradt a pozitív külkereskedelmi mérleg, nő a nem nyersanyag-export. Ez 17 %-kal emelkedett 2015 első negyedévében, a fejlett technológiákon alapuló termékek exportja 6 %-kal bővült. Sikerült kordában tartani az inflációt, az államháztartás hiánya az első negyedévben a GDP 3,6 %-át tette ki. Az arany- és valutartalékok nagysága 360 milliárd dollár, a kormány tartalékalapja 76 milliárd dollárt tesz ki, a Nemzeti Jólét Alap szintén ugyanekkora összeggel rendelkezik. A munkanélküliség 5,8 %, ami alacsonyabb, mint a 2008-2009-es válság idején volt (8,3 %).

A szankciók következtében nőtt az importhelyettesítő gazdasági tevékenység.

2015 első negyedévében az oroszországi tejipar 3,6 %-kal nőtt, a halipar 6 %-kal, a húsipar 12-13 %-kal.

Kérdésre válaszolva az ukrajnai válság kapcsán elmondta, ennek oka, hogy a Szovjetunió széthullása után a Nyugat, és főleg az USA, a NATO terjeszkedni kezdtek keletre, elfoglalva a „szabad térségeket.” Putyin szerint Irak, Líbia és Ukrajna ugyanabba a sorba illeszthető. „Nem mi vagyunk az elsődleges okai azoknak a válságjelenségeknek, melyeket Ukrajnában láthatunk. Nem kellett volna támogatni, már sokszor beszéltem erről, az államellenes, alkotmányellenes puccsot és fegyveres hatalomátvételt, amely végső soron szembenálláshoz, polgárháborúhoz vezetett Ukrajna területén.”

Putyin szerint az ukrán vezetésnek be kellene tartania a minszki megállapodásban rögzítetteket, azaz először is valamilyen önrendelkezést kell adnia a Donbassznak.

A hidegháború kapcsán azt mondta, ehhez nem lokális konfliktusok vezetnek, hanem globális döntések, mint például az, hogy USA egyoldalúan kilépett a rakétavédelmi megállapodásból.

Az orosz-ukrán viszonyról azt a kijelentést tette: „Úgy vélem, mindig is úgy véltem, és most is azt hiszem, hogy az oroszok és az ukránok egy nép, egy etnosz, természetesen mindegyik a sajátosságaival.

Az amerikai-orosz kapcsolatok problémája abban van az orosz elnök szerint, hogy az USA rá akarja erőltetni Oroszországra a saját standardjait.

(kremlin.ru)