Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása okán Orbán Viktor magyar miniszterelnök interjút adott  Kommerszant orosz lapnak.

A hosszú interjúban Orbán többek között elmondta, Magyarország nem akar új hidegháborút. Fontos és kiemelt jelentőségű a Magyarország és Oroszország közötti tudományos-kulturális együttműködés. A riporter, Marija Kiszeljova rákérdezett Orbán korábbi oroszellenes megnyilatkozásaira is, amire a kormányfő így felelt: „Ilyen a politika…Mindenki követ el hibákat.” Putyin elnök azonban tisztelettel viszonyul Magyarországhoz. Orbán elismerését fejezte ki Putyin politikájáról szólva: az 1990-es évek végén Oroszország válságba került, Putyin azonban „visszaadta a jövő reményét” az ország számára. Orbán visszaidézte a 2009-es évet, amikor Szentpéterváron találkozott Putyinnal. „Akkor megegyeztünk, hogy a magyar-orosz kapcsolatokban a jövőre építünk, a múltat háttérbe helyezzük.”

A gázvezetékek kapcsán szólva elmondta, hogy a Déli Áramlatnak meg kellett volna épülnie. Nekünk rossz, hogy nem valósul meg ez a projekt, de ez nem Moszkva akaratán múlott.  A paksi projekt pedig „Magyarország történetének legjobb szerződése” lesz a miniszterelnök szerint.

A balti államok aggodalmait megérti Orbán, mert az ott élő nagy számú orosz miatt ezen országok biztonsági kockázatai is mások. Magyarországnak viszont biztonságpolitikai téren nincs szüksége különleges lépésekre, „mert Oroszország nem fenyeget minket.” Magyarország a NATO tagjaként lojális és jó szövetséges marad, de „nem mondunk le a jogunkról, hogy magunk hozzunk döntéseket.”

Megjegyezte, Budapest élénk figyelemmel követi a kárpátaljai történéseket, de egyelőre nem érte ukrán nacionalista támadás a magyarokat.

Orbán szerint Oroszország kultúrája más, mint a nyugati, ezért az oroszoknak nem feltétlen kell nyugati mintájú politikai rendszert építeniük. 

(a Kommerszant orosz szövege alapján)