Miután a lengyel szervezők Auschwitzba nem hívták meg, Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai Zsidó Múzeum és Tolerancia Központban emlékezett meg az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának 70. évfordulójáról.

Putyin beszédében azt mondta, nehéz elképzelni, hogy a „civilizált Európában” olyan halálgyárakat működtettek, melyekben hidegvérűen és ipari méretekben gyilkoltak le embereket. Putyin szerint a történelem arra tanít, azokban az országokban, melyekben a nemzeti vagy faji felsőbbséget hirdetik, más népekkel szembeni gyűlöletre tanítanak, lemondanak a hagyományos értékekről, ott a civilizációt felváltja a barbárság.

Putyin szerint ma is létezik bizonyos országokban antiszemitizmus, ruszofóbia. Ukrajnára is tett utalást: „Tudjuk, milyen veszélyes és pusztító a kettős mérce, a más sorsúak iránti közöny, mint például Délkelet-Ukrajna jelenlegi tragédiájában, ahol sok hónapon át hidegvérrel lőtték a Donbassz, Luganszk és más városok civil lakosságát.”

Putyin hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlanok és erkölcstelenek a történelem átírására tett kísérletek. Az orosz elnök hozzátette, a banderisták, a baltiak és más kollaboránsok is részt vettek a zsidók kiirtásában.

A rendezvényen megjelent egy, az auschwitzi tábor felszabadításában résztvett katona, és egy holokauszttúlélő is, aki azt mondta, Oroszországnak köszönheti életét.

(kremlin.ru, mk.ru)