A Foreign Affairsban is idézték Ellen Mickiewicz No illusions: The Voices of Russia’s Future Leaders című tanulmányát, miszerint a mai orosz fiatalság semmiben nem különbözik az idősebb generációtól. A mai orosz fiatalok, úgymond, ugyanolyan imperialista, antidemokratikus, Nyugat-ellenes érzelműek, mint szüleik és nagyszüleik; és ugyanolyan passzívak is, nincs meg bennük a civil aktivitás szelleme. A következtetés: a jövő orosz elitje nemcsak megörökli, hanem tovább is viszi a putyini rendszert. Nincs esély arra, hogy Oroszország kitörjön a hagyományos autoriter modellből.

Mickiewicz viszont csak meghatározott moszkvai egyetemek hallgatóit vizsgálta, ahol igen sok „csókos”, az „aranyfiatalságból”, az elitből származó ember tanul. Ha viszont egészében vizsgáljuk az orosz fiatalságot, más értékrend rajzolódik ki, mint azt a nevezett tanulmány szerzője véli.

A moszkvai Gazdasági Főiskola (VSE) kutatásai (Makszim Rudnyov) szerint elsősorban a fiatalság miatt érezhető növekvő igény a nyitottságra Oroszországban. A Levada 2011-es kutatása szerint az orosz fiatalság értékrendje élesen különbözik az idősebb generációjáétól. Főként a nagy és közepes városokban élő orosz fiatalok értékrendjében hangsúlyosabb a demokratikus elkötelezettség, a hit abban, hogy egyéni szerepvállalásuk is képes változásokat előidézni. Kevésbé igénylik a hatalom erős, megmentő/beavatkozó kezét. Noha a fiatalok többsége is pozitívan értékeli Putyin elnöki tevékenységét, de közöttük jóval többen vannak akik vagy negatívan látják a Putyin-korszakot, vagy nem tudják azt értékelni (40 % fölött).

Az orosz fiatalok számára fontos érték a szólásszabadság. A fiatalok kevesebbet néznek tévét, de többet járnak kiállításokra, múzeumokba, többet olvasnak, gyakrabban interneteznek mint az idősebbek, számukra természetes, hogy alternatív forrásokból tájékozódhatnak a világ dolgairól.

A városi fiatalok harmada beszél valamilyen idegen nyelvet, szintén harmada járt már Nyugaton (Moszkvában ez az arány 60 %). A Nyugathoz való viszony az orosz fiatalok körében pozitív (a Nyugat az a hely, ahol jó egyetemek vannak, nyaralási célpont, javak forrása). A szexuális mássághoz való viszony az orosz fiatalok körében jóval megengedőbb, mint az idősebb generációknál.

A nyugati kutatók nem vettek tudomást a 2011-es, 2012-es oroszországi tüntetésekről, elméletük tehát a gyakorlatban sem állja ki a próbát. Igaz, ezen tüntetések emlékezete most rosszabb az ukrajnai események és az állami propaganda hatására.

Az oroszországi fiatalok egyelőre komfortosan érzik magukat hazájukban, de nyitottak a változásra. Ha rosszabbra fordul a helyzet Oroszországban, megint meglepetések érhetik az orosz fiatalságot félreismerő elemzőket.