Soros György a Financial Times számára adott interjúban az ukrajnai válság kapcsán kijelentette, hogy ez sokkal nagyobb veszélyt jelent az EU és az eurozóna számára, mint a görögországi választások. Soros bírálta az európai vezetőket, akik csak egy segélyre váró országot látnak Ukrajnában.

Soros szerint az Oroszország elleni nyugati szankciók rendkívül sikeresek voltak, és most már senkit nem ér váratlanul Oroszország esetleges csődje. A csőd azokat fogja érzékenyen érinteni, akik szoros kapcsolatokat építettek ki Oroszországgal. Az orosz csőd stratégiai és gazdasági veszélyt jelent Európa számára, mivel a romló gazdasági helyzet mellett megnő a veszélye, hogy „még nacionalistább” irányba tolódik el az orosz vezetés.

Mindazonáltal Soros szerint a kockázatok ellenére nem szabad enyhíteni az Oroszország elleni szankciókat. Ukrajnát viszont mintegy 50 milliárd dolláros segélyben kell részesíteni még 2015 első negyedévében. Soros szerint Oroszország egész Európát megtámadta.

Az üzletember úgy véli, Oroszország az EU alapjait akarja aláásni és a földgázt politikai fegyverként használja.

Soros tanácsokat is adott az Ukrajnában befektetésre készülő nyugati cégeknek. Szerinte az energetikába és a mezőgazdaságba érdemes pénzt fektetni Ukrajnában.

(inosmi.ru)