OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Oroszországi Statisztikai Hivatal szeptemberre vonatkozó adatai egy gazdaság válságba haladó ország mutatóit idézik a Vedomosztyi cikke szerint. Noha a fogyasztás nőtt szeptemberben 1,7 %-kal augusztushoz képest, de ez a növekedés „optikai csalódás”, oka a rubel gyors gyengülése, s az, hogy sokan most igyekeznek import árukat vásárolni.

Az élelmiszerfogyasztás kissé csökkent, összefüggésben az élelmiszerárak jelentős emelkedésével (11,4 %; a 2013 augusztusi adatokhoz képest). Az importstop miatt az élelmiszerkínálat további szűkülése várható a jövőben.

Öt év óta most először csökkent a fizetések reálértéke Oroszországban. A fizetések reálértéke 1 %-kal ért kevesebbet, mint 2013 szeptemberében. Az ok az infláció, s hogy a fizetések nominális értékben sem emelkednek, a magánszektor egyes helyein egyenesen csökkennek.

A reáljövedelmek összességében így is nőttek (0,6 %), de az Urálban, a Távol-Keleten, Szibériában már ezek a mutatók is csökkennek. A befektetések a korábbi hónapokhoz hasonlóan tovább csökkentek (2,8 %).

Mindez aláássa a fogyasztás növekedését is. Szeptemberben a személygépkocsik értékesítése 18 %-kal múlta alul a 2013-as szintet. A gazdasági bizonytalanság és a gyors infláció miatt a befektetések elmaradnak. Az év első felében mért 0,8 %-os gazdasági növekedés a második félévben megáll.

2015-ben akár a fél százalékot is meghaladó gazdasági visszaesés jöhet.  Abban már nem is nagyon vitatkoznak a szakértők, hogy 2015-ben recesszió várható, de ennek mértéke függ az olaj árának alakulásától is.

(Vedomosztyi)