Miután Ukrajnában Porosenko elnök nem hosszabbította meg a tűzszünetet, folytatódnak a harcok északkeleti szomszédunkban. Porosenko elnök Ukrajna népéhez intézett beszédében azt mondta, a meghosszabbított tűzszünettel „Demonstráltuk Luganszk és Donyeck megyék lakosainak az ukrán hatalom jóakaratát.

A béketerv végül nem valósult meg „a felkelők bűnös cselekedetei miatt”, mivel a lázadók megsértették a tűzszünetet. Az orosz törvényhozás ugyan visszavonta azt a rendelkezését, ami lehetővé teszi az orosz elnök számára csapatok bevonását Ukrajnába, de ez csak szimbolikus lépés volt, a valóságban nem történtek érdemi intézkedések a konfliktus deeszkalációjára – jelentette ki szózatában a politikus.

Támadni fogunk, felszabadítjuk földünket.” – mondta Porosenko, aki szerint az ukrán katonák nem harcolnak békés civilek ellen. Az ukrán államfő kegyelmet ígért mindenkinek, aki önként leteszi a fegyvert. Porosenko decentralizációt, szabad orosz nyelvhasználatot, a megsemmisült lakóépületek állami pénzen történő újjáépítését, új munkahelyeket ígért Kelet-Ukrajna lakosainak.

Oroszország a kiújuló harcok miatt lezárt két határátkelőt Rosztov megyében.

(Echo Moszkvi)