Vlagyimir Putyin, az orosz hadsereg főparancsnoka teljes harckészültségbe helyezte a Központi Katonai Körzet (Urál, Nyugat-Szibéria) egységeit – közölte Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. Az uráli egységek hadgyakorlaton fognak részt venni, ami egy hétig tart.  Az intézkedés mintegy 65 ezer katonát érint.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a kihirdetett tűzszünet ellenére növekszik a harcok intenzitása az ukrán-orosz határnál, s már az orosz területre is átlőttek, sebesültek vannak.

Lavrov szerint Porosenko elnök béketerve inkább ultimátumra emlékeztet.

Oroszország nemzetközi körözést adott ki Arszen Avakov ukrán belügyminiszter és Igor Kolomojszkij dnyepropetrovszki kormányzó ellen. A vád: tiltott katonai eszközök használata, újságírók munkájának akadályozása.

Az éjszaka harcok dúltak a Luganszk megyei Izvarino határátkelőnél. Orosz közlések szerint a harcok során mintegy 80 ukrán határőr átmenekült orosz területre.

Orosz közlések szerint június 21-én Izvarinónál rálőttek egy autóbuszra, amely menekült gyerekeket szállított Ukrajnából az oroszországi Rosztov megyébe.

Még június 20-án ukrán oldalról lövések érték a Dolzsanszkij határátkelőt. Az orosz Külügyminisztérium tiltakozott a „provokáció” miatt.

Az ukrán Külügyminisztérium magyarázatot vár Oroszországtól az ukrán-orosz határon észlelhető csapatösszevonások miatt. Vlagyimir Cselovoj, az ukrán Nemzetbiztonsági és védelmi tanács elnöke szerint Oroszországban, Millerovo falunál, 20 km-re Ukrajna határától, ukrán felségjelzésű tankokat és ukrán egyenruhás katonákat észleltek, akik provokációra készülhetnek.

(Echo Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta, RBC, gazeta.ru, kép: lugansk1-info)