Tatjana Csornovil ukrán politikus szerint az ukrán hadseregnek mindössze tíz működőképes helikoptere maradt.

Donyeckben ismét merényletet követtek el a Donyecki Népköztársaság Legfelső Tanácsa elnöke, Gyenisz Pusilin ellen. Ezúttal a politikus mikrobuszát robbantották fel Donyeck központjában, de Pusilin maga nem sérült meg. Június 7-én már támadás érte a politikust, akkor egyik testőrét megölték.

Szergej Nariskin, az orosz Duma elnöke szerint Ukrajna 23 évvel ezelőtt „csendesen annektálta” a Krímet. 1991-ben népszavazás zajlott a félsziget státuszáról, melyen a lakosok 93 %-a az Oroszországgal történő egység mellett szavazott (81 %-os részvétel mellett). „A lényegét tekintve akkor, 23 évvel ezelőtt következett be a Krím annexiója” – közölte Nariskin.

Június 12-én telefonbeszélgetést folytatott Petro Porosenko ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A két államfő az ukrán-orosz kapcsolatokat, a kelet-ukrajnai rendezési tervet vitatta meg. Porosenko gratulált Putyinnak az orosz nemzeti ünnep alkalmából.

Ukrán források szerint három orosz tank átlépte az ukrán-orosz határt. A tankok Donyeckbe mentek.

Torez városában harcok törtek ki a szeparatisták és az ukrán hadsereg között.

Eritrea külügyminisztere, Oszman Mohamed látogatást tett a Krímben, amiért Ukrajna a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztésével fenyegette meg az afrikai államot. (regnum.ru, Echo Moszkvi, podrobnosti.ua, kremlin.ru, kép: crimea.gov.ru)