Kijevben hivatalosan is beiktatták Petro Porosenko ukrán elnököt. Porosenko az eskütétel után a Radában elmondott beszédében Viktor Janukovics volt elnökre hárította a felelősséget Ukrajna nehéz helyzetéért. Az új ukrán államfő amnesztiát ígért azoknak, „akiknek a kezéhez nem tapad ukrán katonák vére”, de „terroristákkal” nem tárgyal. Ígérete szerint rövidesen a lázadó kelet-ukrajnai megyékbe látogat. Az új elnök szükségesnek tartja rendkívüli parlamenti választások kiírását is.

Oroszország megszállta a Krímet, amely ukrán volt és marad. Tegnap ezt világosan megmondtam az orosz vezetésnek Normandiában a 70. évfordulós ünnepségen. A Krím ukrán és az is marad. Pont.” – mondta Porosenko.

Az új ukrán elnök szavai szerint Ukrajnában egyetlen hivatalos nyelv lesz – az ukrán. Porosenko elvetette Ukrajna föderalizációjának gondolatát is, mindazonáltal beszédében oroszul szólt Kelet-Ukrajna lakosaihoz. Véleménye szerint Janukovics elárulta a régió lakosait és őt terheli a felelősség a szegénység, munkanélküliség miatt.

Porosenko reményét fejezte ki, hogy sikeresek lesznek a tárgyalások az Európai Unióval, és a jövő évtől az ukrajnai állampolgárok már vízum nélkül utazhatnak Európába.

Kijev központjában, a kormányzati negyed közelében felrobbant egy luganszki rendszámú autó.

Folytatódik Szlavjanszk ostroma. A várost mintegy 80 ukrán tank vette körbe. Szlavjanszkot az ukrán hadsereg tüzérséggel lövi. A szeparatisták szerint civil áldozatai is vannak az ukrán hadsereg tüzérségi támadásának. Az ukrán hadsereg szerint egy új típusú orosz rakétával lőttek le tegnap Szlavjanszknál egy ukrán kémrepülőgépet.

Donyeck megyében fegyveresek elfoglalták egy víztározót.

Az ukrán Nemzeti Gárda fegyveresei letartóztatták a Zvezda orosz tévé munkatársait, akiket kémkedéssel vádolnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítást adott az orosz-ukrán határ megerősítésére.

(Echo Moszkvi, Nyezaviszimaja Gazeta, Rosszijszkaja Gazeta, gazeta.ru)