Folytatódnak a szeparatista mozgalmak Kelet-Ukrajnában. Az elmúlt órákban az ún. Donyecki Népköztársaság hatalma alá került több Donyeck megyei település is. Debalcevo városban, ami Donyeck megye legnagyobb vasúti csomópontja, szeparatisták, fegyvertelen civilek elfoglalták a városházát. A városi tanács képviselői megszavazták, hogy Debalcevo részt vesz a május 11-i függetlenségi népszavazáson.

Dzerzsinszk városban már fegyveresek hatoltak be a városházába, barikádokat emelve az épület elé.

Krasznij Liman városba doni kozákok és csecsen „önkéntesek”, összesen mintegy 750 fő,  érkeztek Oroszországból, akik a Donyecki Népköztársaságnak akarnak fegyveres segítséget nyújtani – közölte videóüzenetében egy szeparatista fegyveres

Szoledar város szintén a szeparatisták hatalma alá került, akárcsak Gorlovka (ismét).

Donyeck városban a szeparatisták blokád alá vettek egy katonai létesítményt, megszállták az SZBU egyik épületét.

Az ukrán Radából ma kikergették a kommunista képviselőket vezetőjük, Pjotr Szimonenko szeparatizmust támogató kijelentése miatt. 

A kommunistákkal együtt, szolidaritásból távozott az ülésteremből a Régiók Pártja néhány képviselője is.

Így viszont a Rada nem tudta elfogadni a május 25-i népszavazásról szóló törvényjavaslatot. Május 25-én a következő kérdésekre kellett volna válaszolnia az ukrajnai polgároknak: „Támogatja-e Ukrajna alkotmányban lefektetett területi egységét, miszerint Ukrajna szuverén, független, demokratikus, egységes európai állam a régiók és területi közösségek széles körű önrendelkezésével?” Igen vagy nem.

Támogatja-e a regionális nyelvek hivatalossá tételét? Igen vagy nem?

Így a regionális nyelvekről nem lesz referendum május 25-én. 

Az Ukrán Választási Bizottság közlése szerint Donyeck és Luganszk megyében nem tudják lebonyolítani a május 25-i elnökválasztást. Az adminisztratív épületek elfoglalása miatt ugyanis nem lehet összeállítani a választói névjegyzékeket. 

 (korrespondent.net)