Andrej Parubij, az ukrán Nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára szerint mintegy 100 ezer orosz katona állomásozik az ukrán határ mentén teljes készültségben.

Parubij szerint Oroszország célja, hogy megakadályozza a május 25-re kiírt elnökválasztások megtartását, s jelenleg „nagyon nagy” a kockázata annak, hogy orosz fegyveres beavatkozás kezdődik Ukrajnában.

A Krím megszállása csak az első lépés volt, a következő fázisban Ukrajna destabilizálása, majd nyolc dél- és kelet-ukrajnai megye leválasztása a cél. A forgatókönyv szerint tüntetők elfoglalják a megyei adminisztrációkat, úgynevezett „népi kormányzókat” választanak, akik orosz katonai segítséget kérnek. Az operáció elnevezése „Orosz tavasz”.

„Minden éjjel, minden órában” bekövetkezhet a támadás – mondta Parubij. 

Jevgenyij Marcsuk, a Nemzetbiztonsági és védelmi tanács volt titkára szerint a következő két nap a független Ukrajna legnagyobb megpróbáltatása lesz. Az orosz katonai előkészületek mára olyan fázisba jutottak, melyeket már nem lehet elrejteni. Donyeckben és környékén pedig civil ruhás „aktivisták” készülnek provokációkra.

(korrespondent.net)