Anton Dmitrijev kijevi blogger szerint a Krím elszakadása fordulópontot jelent az orosz-ukrán kapcsolatok történetében.

Az egyszerű ukrán emberek nem gyűlölik az oroszokat, de Putyin és az orosz propaganda többet tettek az ukrán nemzeti érzések felébresztéséért mint a szovjethatalom hosszú évtizedei alatt.

A Kreml Ukrajna elleni agresszív fellépése felháborította az ukránokat, akik közül sokan már gyűlölik Oroszországot, az orosz áruk bojkottjára szólítanak fel, vagy még radikálisabb felhívásokat fogalmaznak meg.

Putyin még az olyan ukrajnai oroszokból is ukrán nacionalistákat csinált, mint a blog szerzője, állítja ő maga. Hatvanéves, eddig ukránul nem tudó oroszok iratkoznak be ukrán nyelvtanfolyamra. „A krími események után anyám felhívott, sírt, és azt mondta, többet nem akar oroszul beszélni. Számára, aki élete nagyobb részét a Szovjetunióban élte le, Putyin politikája a legnagyobb megrázkódtatás volt.”

Kijevben mindenki Oroszországról beszél. Nemcsak Putyinról, hiszen őt Oroszország népe választotta meg. Oroszország, amely magát „testvérinek” nevezi Ukrajnával, elvette annak egy területét.

A Kijevben tartózkodó Alekszandr Szergejev oroszországi blogger szavai szerint támogatja a Krím egyesülését Oroszországgal, de megérti az ukránok fájdalmát is.

Kijev a robbanás határán van, a fiatalok tömegesen jelentkeznek katonai szolgálatra. A Majdanról már senki nem beszél, a külső veszély egy táborba hozta az egymástól eltérő gondolkodású embereket. Putyint és Oroszországot nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidalmazzák. „Szinte teljesen biztos vagyok benne, hogy Kijev és Ukrajna teljes egészében elveszett Oroszország számára, legalábbis Kelet- és Közép-Ukrajna,de  részben Kelet-Ukrajna is.

Oroszország és Ukrajna között jégfal ereszkedett le, mely csak esetleges egy globális fenyegetettség esetén képes leolvadni.

(echo.msk.ru)